Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών: Η Αντλεριανή Προσέγγιση στην Εκπαιδευτική Πράξη
Η ΘΕΩΡΙΑ…
Ο Άλφρεντ Άντλερ υπήρξε ο πρώτος θεωρητικός των νεώτερων χρόνων που τόνισε την θεμελιώδη κοινωνική φύση του ανθρώπινου όντος. Σύμφωνα με την θεωρία του(1927,1930-1931 και 1980), οι άνθρωποι σχετίζονται με άλλους ανθρώπους, συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες και αποκτούν έναν τρόπο ζωής, ο οποίος είναι- από την φύση του- κοινωνικός.
Κάθε άτομο γεννιέται με την ικανότητα αυτή, να αναπτύσσει το Κοινωνικό του Ενδιαφέρον. Και Κοινωνικό Ενδιαφέρον είναι η ικανότητα του ανθρώπου να αλληλεπιδρά με έναν συνεργατικό τρόπο με τους άλλους ,διαμορφώνοντας μιαν υγιή κοινωνική Πραγματικότητα
Από την στιγμή που ο άνθρωπος γεννιέται με Κοινωνικό Ενδιαφέρον, χρειάζεται να ανατραφεί και να αναπτυχθεί σε όλη την διάρκεια της ζωής του, με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, αισθάνεται ότι ανήκει και επιδιώκει την συνεργασία με τα άλλα μέλη της κοινότητας.
Η ΠΡΑΞΗ…
Το πώς ένα άτομο αντιλαμβάνεται και εξελίσσει το Κοινωνικό Ενδιαφέρον στην πράξη, διαμορφώνει ανάλογα και την προσωπικότητά του.
Στην περίπτωση αυτή, το σχολείο γίνεται πρωταρχικός πυλώνας. Οι δάσκαλοι και οι σύμβουλοι αναλαμβάνουν τον ρόλο να βοηθήσουν τα παιδιά στην απόκτηση και στην ανάπτυξη Υγιούς Κοινωνικού Ενδιαφέροντος.
Όπως έχει διατυπώσει αρχικά ο Άντλερ και αργότερα ο μαθητής και συνεχιστής της θεωρίας του, Ρούντολφ Ντράικωρς, η ανθρώπινη συμπεριφορά-στο σύνολό της-στοχεύει στην εκπλήρωση κάποιου σκοπού.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις Αντλεριανές αρχές ο ρόλος του εκπαιδευτικού σημαίνει
• να βοηθά τα παιδιά να ανήκουν
• να αισθάνονται αξιόλογα
• να αναπτύσσουν θετική αυτοεκτίμηση
• να νοιώθουν ενθαρρυμένα και όχι αποθαρρυμένα.
Και αν ο σκοπός των παιδιών/εφήβων-μαθητών είναι η ανάπτυξη Υγιούς Κοινωνικού Ενδιαφέροντος, το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο-ενήλικα, εκπαιδευτικό, κάθε βαθμίδας.
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ…
Καλείται να αναγνωρίζει, να καλλιεργεί και να ενθαρρύνει στην πράξη εκείνες τις δεξιότητες των ατόμων, που οδηγούν σε έναν Συνεργατικό Τρόπο Δράσης
• όπου η γνώση και η εμπειρία γίνονται χρήσιμα εργαλεία για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, και έξω από τα όρια του σχολείου.
• όπου η ισοτιμία λειτουργεί ως κίνητρο συνεργασίας, σεβασμού και αποδοχής του ατόμου και των άλλων.
• όπου η ενθάρρυνση ενισχύεται και ο φόβος υποχωρεί.
• όπου το ενδιαφέρον για μάθηση αντικαθιστά την στειρότητα της αποστήθισης.
• όπου η διαφορετικότητα σημαίνει ποικιλομορφία και η ομοιότητα δημιουργεί συνεκτικούς δεσμούς.
• όπου το αίσθημα του ανήκειν είναι αμοιβαίο.
Η ΑΝΤΛΕΡΙΑΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ…
Η Αντλεριανή προσέγγιση-από αρχής- θεμελιώθηκε στην βάση της εκπαίδευσης. Ο Άντλερ ενθάρρυνε την εκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών, με στόχο την βελτίωση της ανατροφής των παιδιών σε ένα υπεύθυνο και δημοκρατικό πλαίσιο.
Για πολλές δεκαετίες η Αντλεριανή Κοινότητα λειτουργεί ομάδες γονέων ανά τον κόσμο και εκπαιδευτικών αντίστοιχα.
Η Ε.Ε.Α.Ψ., στο πλαίσιο ‘ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ’, διοργανώνει Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών, με τίτλο ‘Η ΑΝΤΛΕΡΙΑΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ’.
Στόχος της κατάρτισης είναι η ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών να εμπιστεύονται τις δημοκρατικές διαδικασίες στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, δασκάλους πρωτοβάθμιας και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), που εργάζονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
για περισσότερα βλέπε Πρόγραμμα Δράσεων 2017-2018